Doğru Web Tasarımı Nasıl Yapılır?

07 Apr 2022 20:24, Okunma Sayısı:737
RGS Bilişim Teknolojileri A.Ş. | Dijital Dönüşüm, Bursa Yazılım, E-Ticaret, Kurumsal Çözümler

Bu yazımızıda Web tasarım ilkeleri nelerdir? Web tasarım ilkelerini projelerinizde nasıl uygularsınız? Özgün bir web tasarım neden önemlidir gibi sorulara cevap arıyoruz.
Tasarım hiçbir şekilde kesin bir bilim değildir. Bununla birlikte, projelerinizi hem kullanılabilirlik hem de estetik açısından daha iyi hale getirmenize yardımcı olabilecek birçok yararlı ilke ve temel kural vardır. Bu yazıda, tasarım ilkelerinin ne olduğunu ve bunları neden bilmeniz gerektiğini açıklayacağız.
 

Web Sitesi Tasarım İlkeleri Nelerdir?
Tasarım ilkeleri, psikoloji ve davranış bilimi, fizik, ergonomi ve daha pek çok farklı sektördeki profesyonellerin katkılarına dayanmaktadır. Genel olarak bu ilkeler, tasarımcıları etkili nihai ürünler üretmeye yönlendiren esnek yasalardır. Hangi öğelerin seçildiğini veya atıldığını ve bu özelliklerin nasıl düzenlendiğini etkilerler. Tasarım ilkeleri, estetik açıdan hoş ve verimli bir Kullanıcı Deneyimi (UX) ve Kullanıcı Arayüzü (UI) oluşturmayı kolaylaştırır. Bunları doğru bir şekilde uygulamak, dönüşümleri sağlar. Örneğin Pipedrive, önemli bir en iyi uygulama olan basitliği uyguladıktan sonra kayıtları yüzde 300 artırdı. Tasarım ilkelerini projelerinize dahil etmek, web siteleriniz için kullanılabilirliği artıracak, nasıl algılandıklarını etkileyecek ve sonuçta hem kullanıcılarınız hem de web tasarım işiniz için en iyi kararları vermenizi sağlayacaktır.
Çevrimiçi olarak sunulan birçok tasarım ilkesi tanımı vardır ve farklı tasarımcılar ve diğer profesyoneller bunları ihtiyaçlarına göre yorumlayacaktır. Ancak, bağlamdan bağımsız olarak uygulanan bazı en iyi uygulamalar vardır.

Bilim adamları ve kullanılabilirlik uzmanları tarafından önerilen en popüler web sitesi tasarım ilkelerinden bazıları aşağıdadır.

1. Uygulanabilir Ana Hedeflere Ulaşılmasını Kolaylaştırın
2. Kullanıcıların Seçimlerini Minimumda Tutun
3. İlgili Öğeleri Ortak Alanlara Yerleştirin
4. Tanıdık Senaryoları ve Mantığı Kullanın
5. Basit Yapıları Kullanın ve Karmaşık Şekillerden Kaçının

RGS Teknoloji Web Tasarım İlkeleri

6. Gruplandırılmış Öğeleri Birbirine Yakın Yerleştirin
7. Öğeleri Gruplarda Birleştirmek için Benzerliği Kullanın
8. Tasarım Öğelerini Birbirleriyle İlişkilerini Göstermek İçin Birleştirin
9. İçeriği Küçük Parçalara Bölün
10. Bir Dizideki İlk ve Son Öğeleri Vurgulayın
 

Web Sitesi Tasarım İlkelerini Projelerinizde Nasıl Uygularsınız?
Bu kadar çok ilke ve yönergeyi öğrenmek bunaltıcı gelebilir. Bunları uygulamak için bazı ipuçları:

1. En İyi Uygulamalara Aşina Olun
UX tasarımının en iyi uygulamalarını öğrenmeye ve kendinizi eğitmeye devam etmek isteyeceksiniz. Web ile ilgili mevcut çözümlerden öğrenin. Projelerinize, kullanıcılarınızın ihtiyaçları hakkında daha fazla bilgi edineceğiniz ve bir şeyler öğrenmek için kaliteli referanslar toplayacağınız bir araştırma veya ilham aşamasıyla başlayın.

2. Hangi İlkeleri Akıllıca Kullanacağınızı Seçin
Her proje ayrı bir vaka olduğundan ve farklı tasarım ilkelerinden yararlanacağından. Oluşturduğunuz her web sitesi için hangilerinin size en çok yardımcı olabileceğine öncelik vermeniz gerekecek. Sitenin ana işlevselliğini, birincil kullanıcı akışlarını ve ilgili iş hedeflerini aklınızda bulundurun.

3. Tasarımlarınızı Düzenli Olarak Test Edin ve Geliştirin
Web sitenizi mümkün olduğunca gerçek hedef kullanıcılarla test etmeniz gerekecek. Bunu yapamıyorsanız, web sitenizin kullanılabilirliği hakkında ilgili girdileri toplamak için iş arkadaşlarınızdan, müşterilerinizden ve hatta ortak tasarımcılarınızdan yardım isteyebilir ve onlarla test edebilirsiniz.

Bu aşamada, mükemmelliği aramıyorsunuz. Başlangıçta hiçbir şey mükemmel değildir, bu nedenle kullanım verilerinden gelen geri bildirimlere göre tasarımınızı cilalamaktan ve geliştirmekten korkmayın.

4. Alıştırma
Bunları uygularken, tasarım ilkelerini neredeyse bilinçaltında uygulamaya başlayacaksınız. Kullanılabilirlik ilkelerini göz önünde bulundurarak ne kadar çok tasarım yaparsanız, hızlı bir şekilde etkili çözümler üretmeniz ve sorunlardan kaçınmanız o kadar kolay olacaktır.

5. Eşsiz Tarzınızı Oluşturun - Ancak Temelleri Anladıktan Sonra
Kurallar, süreçleri kolaylaştırmak için tasarlanmıştır, ancak körü körüne takip edilmesi amaçlanmamıştır. Bununla birlikte, kuralları ancak amaçlarını tam olarak anladığınızda genellikle başarılı bir şekilde çiğneyebilirsiniz.

Bu tasarım ilkeleri, kendi benzersiz stilinizi denemeniz ve geliştirmeniz için temel bir araç seti ve temel bilgiler oluşturur. Onlara hakim olduktan sonra, onları kasıtlı olarak kırarak olağanüstü başarılı tasarım çözümleri üretebilirsiniz.