Kripto Para Birimlerinin BT Sektöründeki Gelişmeler Üzerindeki Etkisi

12 Jun 2022 23:47, Okunma Sayısı: 595
RGS Bilişim Teknolojileri A.Ş. | Dijital Dönüşüm, Bursa Yazılım, E-Ticaret, Kurumsal Çözümler

Sanal para kavramı bir yenilik olmasa da, 2009 yılında Bitcoin'in ortaya çıkması kripto para birimleri ve blok zincir teknolojisi etrafındaki çılgınlığı başlatan olaydı.

Bu nedenle, kripto para birimlerinin küresel finans sahnesindeki etkisi, farklı düzenleyici kurumların pozisyonlarını kutuplaştırarak, dünya çapında hükümetler ve geleneksel bankalar arasında büyük tartışmalara yol açtı.

Bununla birlikte, dijital çağın gelişi ve bilgisayarların yaygın kullanımı olmadan kripto para birimlerinin varlığı imkansız olurdu, bu da bilgi teknolojisinin evrimi ve dünyaya yayılması olmadan da var olmayacaktı. Şimdi kripto para birimlerinin ve blok zinciri teknolojisinin, BT endüstrisine olağan "coin satın al" tavsiyesinin ötesine nasıl geçtiğini görelim.

Bilgi Teknolojileri (BT) – Nedir?

Bilgi teknolojileri (BT) terimi, hesaplama kaynakları aracılığıyla yapılan bir dizi farklı faaliyet ve çözüm olarak açıklanabilir. Bu faaliyetler ve çözümler dizisi, bilgi ve verilerin elde edilmesi, saklanması, korunması, işlenmesi, erişilmesi ve yönetilmesi dahil olmak üzere çok çeşitli amaçları kapsar. Bu bağlamda bilgi kavramının insanlar tarafından mantıklı ve anlaşılır bir şekilde organize edilen verileri ifade ettiğini belirtmekte fayda var. Verilere hakim olma süreci, herkes için karar vermeyi kolaylaştırır, böylece kayıpların veya faydaların analiz edilmesini kolaylaştırır.

Bu nedenle, BT uzmanlarının işi, bilgi işlem teknolojisi aracılığıyla verilerin organizasyonunu kolaylaştıracak faaliyetler ve çözümler önermektir.

Kripto Para Birimi ve Bilgi Teknolojileri (BT) – Herhangi Bir Korelasyon Var mı?

Bilgi teknolojilerinin varlığı sayesinde mümkün olan bütünleşik bir teknoloji altyapısı olmadan bir blok zinciri oluşturmak imkansız olduğu için bilgi teknolojileri ve kripto para birimlerini birbirinden ayırmak imkansızdır.

2009'da Bitcoin'i piyasaya sunan dökümanın yayınlanmasından bu yana, blok zinciri teknolojisinin yükselişi, finansal piyasa, fintech vb. dahil olmak üzere toplumun çeşitli kesimlerini kesin olarak etkiledi.

Tüm kripto para birimleri benzer temelleri paylaşır, çünkü hepsi bireylerin dijital cüzdanlar oluşturup süreci gözlemleyebileceği, ortak bir işlem kaydı olarak çalışan bir defter olan blok zincirinde çalışır. Başka bir deyişle, bir blok zincirinin ağında olan hiçbir şey değişmez, herkese açık ve merkezi olmayan bu yapı, dolandırıcılık ve sahtecilik riskini ortadan kaldırır.

Kripto para birimlerinin artan popülaritesi ve kripto endüstrisindeki birçok ana şirketin (örneğin Tesla) girişiyle birlikte, blockchain teknolojisinin günümüzde finansın çehresini değiştirdiğini inkar etmek imkansız.

Dijital varlıklar gerçek dünyada bulunmadığından, her bir kripto para biriminin ağ tarafından üretildiğini ve belirli bir kullanıcıya ait olduğunu onaylayan kullanıcılar arasındaki toplu sözleşmenin sonucudur.

Bilgi Teknolojileri (BT) ve Blockchain Teknolojisi Dünyayı Sonsuza Kadar Değiştirecek mi?

Blockchain teknolojisi sadece kripto para birimleri değildir. Bunun yerine; bu benzersiz teknoloji, daha fazla güvenlik, verimlilik ve işlem hızı sağlamak için hemen hemen her bilgisayar sistemi için kullanılabilir.

Bu anlamda blockchain, gördüğümüz şekliyle bilgi teknolojileri (BT) kavramını değiştirme gücüne sahiptir. Merkezi olmayan bir veritabanı tarafından desteklenen blok zincir teknolojisi, verileri doğrulayarak çeşitli amaçları yerine getirmek için kullanılabilir. Blockchain teknolojisinin dünya çapında birçok şirketin (ve hatta hükümetlerin) dikkatini çeken çeşitli avantajları vardır. Teorik olarak, blok zinciri teknolojisini mevcut herhangi bir bilgisayar uygulamasında kullanmak mümkün olduğundan, blok zincirinin önümüzdeki on yılda dünyayı büyük bir dijital dönüşüme götürmesi ihtimali yüksektir.

Blockchain Teknolojisinin Avantajları

Aşağıdaki konularda gösterildiği gibi, blok zinciri teknolojisiyle ilişkili çeşitli faydalar vardır.

Dayanıklılık

Blockchain teknolojisi güçlüdür. Örneğin; Bitcoin ağı, gezegendeki en büyük 500 süper bilgisayarın toplamından 43.000 kat daha fazla bilgi işlem gücüne sahiptir. 

Hareketlilik / Esneklik

Kripto para birimleri dijital cüzdanlarda saklanır, yani kullanıcıların fonlarına erişmek ve bir işlemi tamamlamak için kart taşımalarına gerek yoktur. Bu nedenle, kullanıcılar dünyayı dolaşabilir ve bu varlıklar kabul edildiğinde kripto para birimini kullanarak ürünler/hizmetler için ödeme yapabilir. Ayrıca, işlem yapmak için aracılara, aracılara, bankalara veya başka herhangi bir kuruluşa gerek yoktur.

Mahremiyet

Blockchain teknolojisi, ağdaki her kullanıcının, isterlerse diğer katılımcılara tamamen anonim kalmasını sağlar. Bu anlamda sadece sanal cüzdanın numarası var olduğu için kripto varlık transferleri herhangi bir hassas bilgi gerektirmez.